Organizarea ritualului religios
Înmormântarea reprezintă acea manifestare prin care ne exprimăm suferința pentru pierderea unei persoane dragi.
Ritualul înmormăntării este o recunoaștere a finalității vieții pe acest Pământ.
Ceremoniile de înmormântare ne oferă prilejul de a ne exprima durerea într-un mediu organizat, înconjurați de familie și prieteni.
Prin simpla prezență la înmormântare, ne oferim susținerea pentru cei care suferă pentru pierderea unei persoane.
Sfaturi pentru organizarea inmormantarii:
1. Alege firma de servicii funerare
Tot mai multe companii oferă diverse pachete de bunuri și servicii pentru diferite tipuri de înmormântări (ortodoxe, catolice, de credință musulmană, incinerare etc.). Atunci când faci pregătirile, ai dreptul de a alege serviciile.
Fiecare regiune a țării are de regulă și obiceiuri proprii – de la tipul de îmbrăcăminte folosit pentru sicriu, la numărul de colaci, prosoape, batiste,etc. Decide care sunt ritualurile pe care tu și cei apropiați vreți să le respectați, alcătuiește o lista și respectă aceste tradiții.
Evită să lași emoțiile și durerea să conducă organizarea ceremoniei. Nu trebuie să cumperi cel mai scump sicriu sau să ai cea mai elaborată pregătire pentru a onora memoria cuiva drag. Dar este important să cumperi lucrurile de care chiar este nevoie.
Gândește-te la timpul care trece până la înmormântarea efectivă – corpul trebuie îmbălsămat și îmbrăcat pentru ca amintirea celui drag să rămână una plăcută.
2. Locul de veci
Fă pregătirile la cimitir – interesează-te de disponibilitatea locului de veci și discută cu groparii care să ajute la pregătiri.
3. Pregătirea ceremoniei
Dacă ceremonia va fi ortodoxă, spre exemplu, mergi la preotul de a cărui parohie a aparținut cel omagiat pentru a stabili programul slujbelor și al înmormântării.
În cazul în care optezi pentru incinerare, ia în considerare programul crematoriului, urna funerară și alte aspecte ale unei astfel de ceremonii.
4. Masa de pomenire
Dacă faci masă de pomenire fă o rezervare la un restaurant aflat în apropierea casei sau a bisericii pentru a fi ușor participanților să ajungă la masă.
Se poate opta pentru pachete pe care să le oferi de pomană după slujbă.
5. Alte elemente de care este nevoie: sfeșnic, lumânări, prosoape, crucea pentru mormânt, cosmetică mortuară dacă se dorește, candele și lumânări, flori, coroane, jerbe pentru mormânt, colaci (se pot comandă la firme specializate ), actele de la primărie și medicul de familie.